רפואה דרך האוכל

"יהיו מזונותיך תרופותיך ותרופותיך מזונותיך" – זהו המשפט הידוע של היפוקרטס, מאבות הרפואה המערבית. משפט זה, מייצג גישה בה דגלו רופאים בולטים רבים לאורך הדורות ועד היום, בהם הרמב"ם. כיצד מתבטאת הרפואה, בכל הנוגע לאוכל?

הוראות היצרן

ברור כי הגוף האנושי נועד לתפקד בצורה מסויימת, כולל לגבי קבלת כל הדרוש להמשך תפקודו התקין. הנשימה חיונית להשארת הגוף בחיים ושיבושים בנשימה, מזיקים לבריאות. באופן דומה, מזון ומשקה חיוניים להישרדות הגוף ויותר מכך, לבריאותו התקינה. הקפדה על אכילה בריאה, באמצעות מתכונים טבעוניים למשל, היא דרך פשוטה ומהנה, להבטיח זאת. במידה וחורגים מ"הוראות היצרן" – משמע, מספקים לגוף מזון שלא נועד לו או מזון מאיכות נמוכה, הסבירות למחלות שונות עולה מאוד.

אוכל בריאותי

מניעה – הגישה האידיאלית

אין צורך לרפא, מה שכבר תקין. שמירה על תקינות הגוף באמצעות אוכל איכותי, היא לכן הגישה הבסיסית המובנת מאליה. כמה סבל והוצאות כספיות יכלו להימנע, לו היו משקיעים בכיוון זה, את אותם סכומי עתק שמושקעים כיום בפיתוח פתרונות למחלות!

אילוץ מהנה

אכילה היא ממילא פעילות, שכל אדם עושה כמה פעמים ביום. מאחר שכך, לעתים קרובות הוא עומד מבלי להתכוון לכך, בפני החלטות בריאותיות חשובות. כוונתנו לתהליך קניית המזון, בו עומדים מול מדפי הסופרמרקט או הירקן, ומחליטים מה לקנות. או מצב בו שוקלים מה לאכול מחוץ לבית, במסעדות או דוכני מזון מהיר. אלה למעשה, החלטות רפואיות חשובות, שאנשים עושים יום יום. הגיוני לכן, להשקיע בלימוד עצמי של נושא התזונה ולהבין גישות דוגמת צמחונות וטבעונות, ולו כדי לדעת האם מדובר בגישה שמתאימה לכם.

סיוע בהחלמה

מאחר שאנו חיים בסביבה מזוהמת באופנים רבים מאוד, גם הקפדה מירבית על תזונה אידיאלית, איננה ערובה לבריאות מושלמת. אך אם כבר התחוללה מחלה, תזונה איכותית ובריאה ללא ספק תסייע להתמודד איתה. תזונה איכותית בזמן מחלה, היא דרך פשוטה ולעתים רבת עוצמה, להגדיל את סיכויי ההחלמה. לכל הפחות, היא תקל על הסימפטומים ופעמים רבות באופן טוב יותר, מפתרונות כימיים מלאכותיים של הרפואה ה"קונבנציונאלית".

מומחיות מיוחדת

לגבי מחלות ספציפיות, בכל הנוגע למניעה ולטיפול באמצעות תזונה, העניין מורכב יותר. מחקרים שמנסים לתאר את הקשר בין מזון X למחלה Y או רכיב מזון (כמו סוכר) למחלה מסויימת, לא מגיעים בקלות למסקנות חותכות. זאת, מאחר שמדובר במערכת מאוד מורכבת (גוף האדם) והאינטראקציה שלה עם חומרים מורכבים, בנסיבות מגוונות. ואכן, תוצאות מחקרים כאלה שוב ושוב משתנות והמלצות התזונה הסטנדרטיות משתנות איתן. קל מאוד לזרוק לחלל האוויר את המשפט "אין כל הוכחה מדעית ש..", אבל מי בודק את כל הספרות הרפואית, לפני שהוא אומר זאת בביטחון? ואולי "אין כל הוכחה", בגלל שהמדע עדיין לא חקר זאת בכלל? מה שוודאי, הוא שבענייני תזונה מוטב להתייעץ עם מומחים לכך וגם להתעמק בדברים לבד ולהשוות מידע מסוגים שונים.

לסיכום

הבנת התזונה האיכותית ומתן תשומת לב לנושא זה, היא השקעה כדאית מאוד, בכל מצב רפואי ובכל גיל.