הפרעת ODD מהי ואיך מתמודדים איתה?

ODD היא הפרעת התנהגות של ילדים אשר מתבטאת לרוב בהתנהגות עונית כלפי הורים, צוותים חינוכים וחברים. ההתמודדות עם ההפרעה לא פשוטה, ולכן החלטנו להציג לכם את הטיפים הטובים ביותר לצורך אבחון וטיפול בילדים אשר מגלים תסמינים של ODD.

ODD – הפרעת התנהגות שכיחה אצל ילדים

בשנים האחרונות עולה המודעות להפרעה חדשה שכמעט ולא היה ידועה – ODD. ODD היא למעשה הפרעת התנהגות אשר מתבטאת אצל ילדים החל מגיל 5 ועד לגילאים לשלהי גיל ההתבגרות. ילדים אשר סובלים מהפרעה מגלים סימני עוינות וזעם כלפי המעגל הקרוב כמו הורים, אחים ובני משפחה וגם כלפי גורמי סמכות כמו גננות, מורים וצוותים חינוכיים. מדובר בהפרעת התנהגות שכיחה אשר במידה והיא איננה מטופלת עלולה להחריף, וזאת בשל העובדה כי ילדים אשר מאובחנים עם ODD נוטים להאשים אחרים בהתנהגותם הבעייתית כמו גם מגלים התנהגות עצבנית לאורך זמן, מבלי יכולת להרגיע את עצמם. במקרים קיצונים, ילדים עלולים להפנות אלימות פיזית או מילולית כלפי המעגלים הקרובים ובהתאם לכך לפתח התנהגות עוינת ומתריסה גם בגילאים מבוגרים. לכן, חשוב להכיר ולזהות את הפרעת ה- ODD בזמן, בהתאם לסימנים אותם נציג כעת.

כיצד תוכלו לדעת האם ילדכם סובל מהפרעת ODD?

ילדים אשר מאובחנים עם ODD לרוב עונים על הקריטריונים הבאים: קושי בדחיית סיפוקים, אי קבלת סמכות, עצבנות, שליליות, עוינות, התפרצויות זעם, האשמת אנשים אחרים בהתנהגותם, הצקה מכוונת כלפי ילדים או מבוגרים, נטייה להיכנס לוויכוחים עם מבוגרים מבלי לקחת אחריות וכן התרסה כנגד גורמי מקצוע והסביבה הקרובה. בכדי להבין האם ילדכם אכן סובל מההפרעה הזו, חשוב לבחון את התנהגותו במשך כחצי שנה לפחות. לרוב, ההפרעה הזו משולבת עם הפרעת קשב וריכוז כמו גם היפראקטיביות ולכן ילדים רבים לא מאובחנים בזמן ובהתאם לכך צוברים פערים לא רק בהיבט החינוכי אלא גם  מרחיקים מעצמם ילדים בני גילם, ומשום כך הופכים לעצבניים ושלילים כלפי העולם. לרוב, תפיסת המציאות הסובייקטיבית של ילדים אשר מאובחנים עם ODD מאופיינת בהתפרצויות זעם ושליליות, ולכן הטיפול הוא הכרחי עוד בגילאים צעירים.

טיפול בילדים אשר מאובחנים עם ODD

על מנת לקבל טיפול, ראשית יש צורך לפנות לפסיכולוג אשר יבצע מבחנים ובהתאם לכך יקבע האם הילד אכן סובל מהפרעת ODD. לאחר קבלת האבחון ניתן לזהות בעיות נוספות (לרוב הפרעות קשב וריכוז או היפראקטיביות) ובהתאם לכך לבנות תוכנית טיפול פרטנית אשר כוללת עבודה עם הצוותים החינוכיים של הילד, חיזוק מערכת היחסים המשפחתית במסגרת של טיפול משפחתי, טיפול התנהגותי-קוגניטיבי בעבור הילד אך גם טיפול בעבורכם כהורים – החל משיטת תגמולים אשר נמצאה כיעילה בעבור טיפול בילדים עם ODD ועד הירגעות פנימית שלכם אשר היא חיונית לצורך תמיכה בילד, וביטול ההתנהגות השלילית.