רשלנות רפואית בתחום בריאות הנפש

תחום בריאות הנפש הוא ענף רפואי מיוחד במינו. כפי שטעויות מתרחשות ברפואה רגילה, כך גם ברפואת הנפש ואולי יותר. גם אם הטעות לא בוצעה בזדון (וניתן להניח שזה המצב ברוב המקרים), אם אכן מדובר ברשלנות, האם ניתן לקבל על כך פיצוי?

רשלנות רפואית

ראשית, נזכיר כי טעות של רופא היא לא בהכרח רשלנות מקצועית שלו. בכדי שתתקבל תביעה בנושא זה, יש להוכיח גם התרשלות מצד הרופא וגם נזק לתובע, אשר נגרם כתוצאה מאותה התרשלות. הרשלנות הרפואית עצמה, יכולה להיות חוסר אבחון של מצב לא תקין, אבחון שגוי של אותו מצב או מתן טיפול שגוי לחולה. אפשר להעמיק את הידע על רשלנות באתר הבא.

בתחום הנפשי

נראה כי נושא הרשלנות הרפואית מורכב יותר, כשזה נוגע לתחום הנפשי. למטופל עשויה להיות הבנה מוגבלת של מצבו. שיתוף הפעולה שלו עם הטיפול עשוי להיות חלקי בלבד והוא גם עשוי להיות בעל שיפוט לקוי או מוגבל, שמוביל לסיכון עצמי גדול במיוחד. במקרים קיצוניים, אותו חולה עלול להיות מסוכן לעצמו או לסביבה או גם וגם. זהו היבט הכשירות, שמתייחס לשאלות כמו האם החולה מסוגל להביע עצמו ורצונו במדויק? להבין הסברים? לקבל החלטות אישיות?

על פי הערכת מידת הכשירות, שאיננה תמיד הליך פשוט או מדויק, יצטרך הרופא לקבל החלטות לא קלות בנושאים כמו אופי הטיפול, השגחה נדרשת ואף אשפוז. האם הטיפול והאשפוז יהיו בהסכמה או בכפייה? נזכיר, כי הגבלת חירותו של אדם ללא הצדקה, עשויה להיות עילה לתביעה על כליאת שווא. גם הרעת מצב שנגרמה ישירות בגלל האשפוז, עשויה להיות עילה לתביעה.

רב הנסתר על הגלוי

תחום בריאות הנפש, הוא תחום פחות מדויק ופחות גלוי לעין מהרפואה ה"פיזית". לכן, הרופאים בתחום זה עומדים בפני אחריות גבוהה במיוחד, לצד סיכון מקצועי גבוה מהרגיל. יש בו דקויות רבות מאוד. לדוגמא – אדם "שומע קולות". עד כמה זה חמור? מסוכן? שמיעת הקולות כשלעצמה לא מסוכנת, אך אם מדובר לדברי החולה בקולות שפוקדים עליו לבצע פשע חמור כלשהו, זה כבר עניין אחר.

עוד נקודות משמעותיות

  • רשלנות בתחום בריאות הנפש, עשויה להתרחש גם לגבי כתיבת חוות דעת פסיכיאטרית.
  • במקרים מסוימים של חוסר יכולת לקבל החלטות לבד, מעורב בתמונה גם אפוטרופוס.
  • היבט משני מעניין של הנושא, הוא נזק נפשי שנגרם עקב רשלנות רפואית בתחום טיפול גופני. הכוונה כמובן לנזק נפשי של ממש ולא רק ל"עוגמת נפש" – דבר שבוודאי מלווה את רוב מקרי הרשלנות הרפואית, מכל סוג. מקרה כזה, יכול להיות למשל כאשר הרשלנות הביאה לפגיעה ניכרת בעצמאות האדם, ביכולתו להתפרנס או במראהו (בעקבות ניתוח פלסטי) וכתוצאה מכך, התפתח דיכאון חמור.

לסיכום

אם ישנו חשד לרשלנות רפואית, טבעי שהוא יילקח ברצינות, בוודאי לגבי חולים שהם חסרי ישע במידה כזו או אחרת. עם זאת, חשוב לקחת בחשבון את ההיבטים המיוחדים לתחום בריאות הנפש בהקשר זה.