מכירים במוגבלות: איך להוציא תו נכה?

במדינות רבות ובהן ישראל החשיבות של תמיכה באנשים עם מוגבלויות וקבלתם הזדמנויות שוות בחברה היא אחד העקרונות הבולטים ביותר שבהן. כדי לאפשר זאת ולעמוד בהתחייבות זו, המדינה נותנת הטבות שונות לבעלי מוגבלויות ומעניקה להם זכויות חשובות, החל במרחבים ציבוריים נגישים וכלה בהתאמות חיוניות לחיי היום יום. אחת הזכויות האלו היא תו נכה, סמל להכרה בנכות עם הטבה הקשורה ליכולות ההתניידות של אדם נכה עם רכבו. אם אתם מתמודדים עם נכות כלשהי ורוצים להוציא תו נכה, המאמר הבא הוא במיוחד עבורכם.

באילו מקרים אפשר להגיש בקשה לקבלת תו נכה?

קבלת תו נכה מותנית בעמידה בקריטריונים מסוימים, וחשוב להבין כי לא רק אנשים המשתמשים בכיסאות גלגלים זכאים לתו זה. יש מצבים רפואיים רבים היכולים להצדיק תו נכה, ואפשר אפילו להנפיק את התו גם לאנשים המסיעים נכים. הקריטריונים לזכאות כוללים מגוון נסיבות, לרבות אנשים עם קשיי ניידות, אנשים המסתמכים על כיסאות גלגלים לתנועה, אנשים עם מוגבלות ברגליים הזקוקים לרכב לצורך תחבורה ואנשים עם נכות של לפחות 60%, שהרכב הוא הכרחי לשמירה על בריאותם והתנהלותם במרחב הציבורי. נוסף על כך, נכויות הנובעות ממצבים מולדים או מחלות ספציפיות כגון עיוורון, ליקויי ראייה (גם אם האדם אינו נוהג), אוטיזם, הפרעות פסיכיאטריות, אפילפסיה, סרטן, סוכרת הגורמת לנזק לאיברים, מצבי לב כרוניים או אחרים, פיברומיאלגיה, בעיות נשימה כמו אסתמה, הפרעות נוירולוגיות כגון אלצהיימר ופרקינסון ומושתלי איברים במהלך תקופה מסוימת שלאחר ההשתלה מצדיקים כולם את מימוש הזכות לקבל תו נכה. עם זאת, חשוב לציין שכל מקרה נתון להערכה פרטנית, ואם אתם מתמודדים עם אחד מהמצבים האלה, ייתכן שתידרשו לספק תיעוד רלוונטי לוועדה רפואית האחראית להערכת בקשתכם. בכל המקרים, רצוי לקבל אישור רופא המפרט את נכותכם או מצבכם הרפואי.

 

 

תוך כמה זמן מקבלים תו נכה?

תהליך הקבלה של תו נכה בישראל התייעל עם השנים, ואפשר לעשות אותו אונליין דרך אתר אגף הרישוי במשרד התחבורה. אל הבקשה לקבלת התו עליכם לצרף כמה מסמכים: טופס הבקשה המלא עבור תו הנכה, צילומי התיעוד הרפואי שלכם, עותק של תעודת הזהות (כולל נספח), וצילום של רישיון הרכב שלכם ומספרי הרכב התואמים (אפשר לשייך עד שני כלי רכב לכל תו נכה). אין דרישה אומנם להכרה בנכותכם על ידי הביטוח הלאומי או משרד הביטחון, אך אם עברתם הערכה של ועדה רפואית, רצוי לצרף מסמכים רלוונטיים.

יש לשלב את כל המסמכים הדרושים לקובץ PDF אחד, אותו עליכם לעלות לאתר. לאחר ההגשה של הבקשה יתחיל המשרד בהליך הערכת הזכאות לתו הנכה ופטור מאגרת הרישוי, הנמשך בדרך כלל כ-30 יום ממועד הגשת הבקשה. במהלך תקופה זו אפשר לעקוב אחר מצב פנייתכם באמצעות פנייה למוקד מחלקת הרישוי. אם בקשתכם לקבלת תו נכה נדחתה, יש לכם זכות להגיש ערעור תוך שלושה חודשים ממועד הדחייה. במקרים מסוימים תיתכן אפשרות להגיש גם ערעור שני, בדרך כלל לאחר כשנה מדחיית הערעור הראשון.

חשוב לדעת: אפשר להנפיק תו נכה גם אם הרכב אינו רשום על שם מבקש הכרטיס. למשל, אפשר לקבל תו נכה לרכב המשמש להסעת אדם עם מוגבלות. אם האדם הזה הוא קטין, אפשר לרשום את הרכב על שם ההורים באמצעות פנייה למחלקת הרישוי. כיום, תהליך הגשת הבקשה לרכב שאינו בבעלותו של אדם עם מוגבלות הוא פשוט יותר, ואין עוד צורך במסמכים נוספים. תוקפו של תו נכה שניתן היום עקב נכותו של המבקש הוא קבוע, בניגוד לעבר, אז נדרשו המחזיקים אותו להגיש בקשה לחידוש כל 8 שנים.

לסיכום

תו הנכה לא רק מקל את עניין הנגישות למקומות שונים, אלא גם מקל את חיי היום יום של אלו הזקוקים להתאמות מיוחדות. עם תהליך הגשת הבקשה אונליין וההזדמנות לזכות בהנפקה קבועה, היום קל יותר מתמיד להשיג תו נכה וליהנות מכל הזכויות הנלוות לכך. במקרים שבהם לא אושרה הבקשה, חשוב לדעת שאפשר להיעזר בשירותיו של עורך דין כדי לערער על ההחלטה ולהגיש בקשה מחודשת.