באר שבע על המפה: סיפור התפתחותה של בירת הנגב

באר שבע היא בין הערים המיוחדות ביותר במדינת ישראל. זו היא כידוע, אחת הערים העתיקות בארץ. מלבד היותה עיר עם אוכלוסיה גדולה של תושבים קבועים (209,002 נכון לסוף 2018), גרה בה לאורך השנה גם אוכלוסיית סטודנטים גדולה ואנשים רבים מיישובי הסביבה עובדים בעיר במשך היום. מאידך, באר שבע רחוקה למדי מהמרכז, דבר שהגביל במידה מסויימת את צמיחתה לאורך השנים. למרות זאת, עיר זו לא מפסיקה לצמוח.

מקום טוב להורים

מאחר שמדובר באחת הערים הגדולות בארץ (זו העיר השניה בגודלה אחרי ירושלים), ישנו מגוון רחב של פעילויות לילדים בבאר שבע. זאת, לצד מוסדות חינוך מגוונים, מקומות בילוי לילדים ולהוריהם כ"פארק הילדים", מגוון מוסדות תרבות ולא מעט אתרי טבע.

מרכז הצעירים בבאר שבע

הייטק

אחד ממקורות הצמיחה העיקריים של התעסוקה כיום הוא עולם ההייטק. בבאר שבע רואים בשנים האחרונות השקעה רבה בכיוון זה. בין השאר, מדובר על פארק גב ים נגב – פארק הייטק שנמצא עדיין בבנייה, אך פעילות חברות בו החלה כבר בשנת 2013. כיוון זה של הייטק צפוי לקבל דחיפה מיוחדת נוספת, ככל שתתקדם הקמת קריית התקשוב של צה"ל. המבנה הראשון שלה, כבר נחנך רשמית באמצע 2019.

אבטחת מחשוב

לפי אתר השירותים והמידע הממשלתי "מערך הסייבר הלאומי פועל לביסוס העיר באר שבע כמרכז ייחודי בתחום הסייבר, במסגרת החלטת ממשלה לביסוס העיר כמטרופולין אזור הנגב ולקידום היכולות הלאומיות במרחב הסייבר". הדבר מתבטא בכך שהמרכז הלאומי לניהול אירועי סייבר (CERT IL) ממוקם בבאר שבע. מרכז זה מקבל פניות מגופים שונים, ממשלתיים, עסקיים וכן הציבור הרחב, בנוגע לחשד לתקיפות. הוא מספק מענה ראשוני לכך וגם מבצע בדיקות יזומות מצידו, לשם פעילות פרואקטיבית. בנוסף, מדינת ישראל נותנת בכל שנה מענקים בגובה 13 עד 20 מיליון ש"ח, לעידוד תעסוקה בעיר זו, בתחום אבטחת המחשוב. כמו כן, מתקיימת בעיר פעילות בנושא זה, באקדמיה ובמחקר, כולל סיוע ממשלתי מיוחד בנידון.

פארק המים

בבאר שבע נמצא בשלבי בנייה מתקדמים פארק נחל באר שבע, אשר כולל אגם על שטח של90  דונם. זה הוא האגם המלאכותי הגדול בארץ וכאשר הוא ייפתח, צפויות להתקיים בו פעילויות ספורט ימי מגוונות. עוד בפארק, נמצאים האמפיתיאטרון הגדול ביותר בארץ, ספורטק, מסלולי אופניים וטיילת.

צה"ל עובר דירה

גורם בולט נוסף שמשפיע על התפתחות העיר באר שבע, הוא תהליך הקמת "עיר הבה"דים" או בשמה הרשמי קריית ההדרכה על שם האלוף אריאל שרון. זאת, במסגרת תהליכי העתקת שורת בסיסי צה"ל, מהמרכז אל הנגב. תהליך העברת הבסיסים נועד במקור לשרת שורה ארוכה של מטרות לאומיות, אשר אחת מהן היא עידוד פיתוח הנגב.

לסיכום

נראה שבאר שבע מוסיפה לצמוח ולהיות עיר דינאמית ומתפתחת ושעתידה עוד לפניה.